Hoe marketeers toekomstige waarzeggers worden

Raad eens… De ene vloek, de andere vind ik stom. Hoe je het ook bekijkt, de waarzegger beweert de gave te hebben om de toekomst te zien. Het enige wat ze nodig hebben is een glazen bol, en ineens weten ze de naam van de overledene, wat hun droombaan zal zijn en hoe hun leven eruit zal zien. Is het geen magie? Wat als een marketeer zegt dat hij dit cadeau ook krijgt? Ik voorspel dus een mooie toekomst voor ons vakgebied! Lees verder en ik zie mijn glazen bol.
Voorspellende marketing
Hoe kan Amazon weten wat te kopen en wanneer? Waarom verstuurt bol.com e-mails op het exacte tijdstip? Hoe wisten ze dat je het boek ging kopen? Dit komt omdat deze bedrijven zowel uitkijken naar de data als terugkijken. Dit wordt ook wel ‘predictive marketing’ genoemd.
Predictive marketing is het gebruik van (verleden) aankopen, doelgroepen, websites en andere online data om prognoses te voorspellen voor bekende en onbekende bezoekers van je online kanaal. Met deze kennis kunt u uw marketingstrategie optimaliseren. Als we eerlijk zijn, wie wil er nu niet van tevoren weten wanneer een bezoeker daadwerkelijk iets gaat kopen?
Terugkijkend en voorspellend, waar staat uw bedrijf nu? Nu wil natuurlijk iedereen aan de slag met predictive marketing. Voordat u hierover praat, is het goed om te begrijpen wat uw huidige organisatie is. Waarom is uw organisatie klaar voor predictive marketing?
U kunt het volgende Gartner-model gebruiken om te bepalen waar uw organisatie zich momenteel bevindt. Dit model laat zien of u als bedrijf nog in de fase van informatievergaring zit (inclusief de beschrijvende en diagnostische fase) of de informatie gebruikt voor optimalisatie (voorspellende en normatieve fase). Dus kijk je terug op de resultaten van je marketingcampagne of gebruik je de resultaten die je hebt gekregen als input voor je volgende campagne?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *